Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
22.6.   petek23.6.   sobota24.6.   nedelja25.6.   ponedeljek26.6.   torek27.6.   sreda28.6.   četrtek29.6.   petek30.6.   sobota1.7.   nedelja2.7.   ponedeljek3.7.   torek4.7.   sreda5.7.   četrtek6.7.   petek7.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Grajski trg JazzlentJurčkov oderMestni parkMladinin oder X Creative UndergroundOder Art kampOder Park doživetijOder RotovžPoštna ulica Pri Stari trti SinagogaSladoLentSlomškov trg ŠpeglceltTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
POKROVITELJI
NOVICE
UTRINKI
 
NOVICE

Iz Lenta nastali, na Lentu pristali

Stilno neukrotljivi, žanrsko neopisljivi Terrafolk smo ujeli v rodnem Lentu ter se pogovorili s pevcem skupine Danijelom Černetom v Špeglceltu.

S Festivalom Lent imate že tradicijo. Kako je ponovno nastopati tukaj?

Haha, tako nekako, ko sem danes prišel v hotel sva z receptorko ugotovila, da sem bil tam že osem krat! Tukaj se res počutim zelo dobro. Če ne nastopam, si želim priti kot poslušalec. Lent je nekaj posebnega, tudi če ga primerjam s svetovnimi festivali. Zelo redko lahko greš na festivalih takšnega kova z direktorjem zvečer na pivo malo pokramljati. Upam, da se bo ta duh v Mariboru ohranil, ker je res nekaj posebnega.

Na Festivalu ste pravzaprav tudi nastali.

Da, nastopili naj bi sicer v Sodnem stolpu, kjer je Terrafolk leta 1999 prvič spontano nastal. Kljub temu nam je današnje prizorišče je zelo posebno. Dve leti zapored smo namreč gostovali na Edinburškem festivalu v podobnem šotoru kot je ta. Kar kocine mi gredo pokonci, ko se spomnim, kaj se nam je dogajalo tam.

Člani skupine prihajate iz zelo različnih glasbenih žanrov. Kako vam uspe uspešno igrati skupaj?

Imamo predstavnike klasike, tanga in rocka. Pomembno je, da vedno poskušamo najbolje predstaviti, kar znamo. To nam uspeva tako, da igramo kar nam je najbolj všeč (smeh). No, seveda obstajajo komadi, ki komu niso všeč, tako da je obvezno imeti v repertoarju tudi komad, ki ti ni všeč. Zato tudi ne morem govoriti o eni enotni glasbeni kategoriji skupine, če že, pa bi mi bilo najljubše, da bi se temu reklo Terrafolk glasbena kategorija.  

Kaj pomeni biti profesionalni samostojni glasbenik danes? Kako težko je prestopiti ta prag od glasbe kot dodatne dejavnosti ter načinom življenja?

Profesionalni glasbeniki v Sloveniji postajamo zelo redka stvar. Večina izvajalcev doma ima redno službo, poleg tega pa igra še v bendu. Sam sem porabil štiri leta igranja v Terrafolku, preden sem se odločil, da ne bom imel več redne zaposlitve. Če štejem celotno obdobje, sem torej porabil 30 do 35 let preden sem se lahko začel profesionalno ukvarjati z glasbo, res pa je, da sem več časa moral zoreti. Upam, da bo tovrstna kategorija glasbenikov v Sloveniji preživela.

Veliko je govora tudi o trenutnih vplivih ekonomskega sveta na umetnost.

Definitivno se pozna na vseh področjih. Sicer je upad prodaje plošč povezan z razvojem modernih tehnologij, se pa pozna tudi pri bendih, ki veliko nastopajo v živo kot mi. Zmanjšalo se je število nastopov tako doma kot v tujini, kjer se festivali vedno bolj odločajo najemati domače izvajalce. Vendar je potrebno vztrajati, kadar imaš nekaj za povedati.

Kako bi primerjali slovensko glasbeno sceno s tujo, njene prednosti in slabosti?

Osnovna stvar, ki jo vsi poudarjajo, je seveda majhnost. Po drugi strani pa to ni le slabost, saj je band prisiljen iti nastopati v tujino. To se mi zdi bistvena stvar ne toliko v smislu marketinga, temveč širjenja kroga svojih poslušalcev. Slovenija zelo hitro postane premajhna, zato smo se prisiljeni preizkusiti tudi na drugih trgih.

Tekst: Simon Rajbar

Foto: Urša Lukovnjak

 

FACEBOOK
POKROVITELJI
  •  
     
    PROGRAM
    PO DNEVIH
    22.6.   petek23.6.   sobota24.6.   nedelja25.6.   ponedeljek26.6.   torek27.6.   sreda28.6.   četrtek29.6.   petek30.6.   sobota1.7.   nedelja2.7.   ponedeljek3.7.   torek4.7.   sreda5.7.   četrtek6.7.   petek7.7.   sobota
    PROGRAM
    PO PRIZORIŠČIH
    Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Grajski trg JazzlentJurčkov oderMestni parkMladinin oder X Creative UndergroundOder Art kampOder Park doživetijOder Rotovž
    Poštna ulica Pri Stari trti SinagogaSladoLentSlomškov trg ŠpeglceltTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
    INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
    NOVICEUTRINKILentTVVSTOPNICECenik vstopnicLentaNakup vstopnicDruga obvestila
    © 2012 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
    MediaClinic


    Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
    Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.