Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
22.6.   petek23.6.   sobota24.6.   nedelja25.6.   ponedeljek26.6.   torek27.6.   sreda28.6.   četrtek29.6.   petek30.6.   sobota1.7.   nedelja2.7.   ponedeljek3.7.   torek4.7.   sreda5.7.   četrtek6.7.   petek7.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Grajski trg JazzlentJurčkov oderMestni parkMladinin oder X Creative UndergroundOder Art kampOder Park doživetijOder RotovžPoštna ulica Pri Stari trti SinagogaSladoLentSlomškov trg ŠpeglceltTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
POKROVITELJI
NOVICE
UTRINKI
PROGRAM

ponedeljek

25.06.2012

21:30

Glavni oder na Dravi

Koncert

Prireditev vam poklanja:




Priporočamo

ANA MOURA (POR) • DEOLINDA (POR)

ANA MOURA (POR) · DEOLINDA (POR)

V letu evropskega prestolovanja, ko si Maribor in Guimaraes delita ta najprestižnejši kulturni naziv leta 2012, bo en večer na Glavnem odru namenjen prav portugalski vrhunski ustvarjalnosti. In to kar v dvojni meri! Tako bodo nastopili Deolinda, sveže ime na portugalski sceni, a že z dvema večkrat platinastima albumoma in odmevnimi mednarodnimi nagradami, in eno osrednjih imen fada Ana Moura, naslednja velika zvezda portugalske tradicije.


ANA MOURA (POR)

Ana Moura (vokal), Angelo Freire (portugalska kitara), Pedro Soares (akustična kitara), Andre Moreira (akustična kitara)

Ana se je z večletnimi rednimi nastopi v Marijini hiši fada na edini pravi tradicionalni način »izšolala« ter prav tam spoznala tudi sedanjega glasbenega partnerja, pevca, avtorja, producenta in skladatelja Jorgeja Fernanda. Jorge, dolgoletna prva akustična kitara Amalie Rodrigues, izjemen pisec pesmi in vizionarski producent, je doprinesel k Aninim uspehom: njen prvi album 'Guarda-me a vida na mão' je popolnoma presenetil tako kritike in občinstvo, z naslovno pesmijo Sou do fado, sou fadista pa se je Ana vpisala med klasike fada ter si na široko odprla vrata na tuje odre. Leto zatem je izdala dvojni konceptualno zastavljen album Aconteceu– nasproti je postavila dve plati: tradicionalni fado in pa načine, kako zaobiti fado. Ta album je močneje pritegnil mednarodno občinstvo, saj si je z njim prislužila tudi nominacijo za nizozemsko glasbeno nagrado edison ter vabilo za nastop na prestižnem odru dvorane Carnegie v New Yorku, čemur so sledili tudi koncerti v številnih državah po svetu, navdušila je tudi Princa in z njim nastopila leta 2010.

V tistem letu je Ana prejela še prestižno portugalsko nagrado zlati globus za najboljšo pevko, v letu 2011 je bila nominirana za najboljšo izvajalko/izvajalca s strani revije Songlines, prve revije na področju glasb sveta, televizija Mezzo pa je o njej posnela dokumentarec.

Ana Moura je tako danes ena najbolj uveljavljenih in priznanih pevk fada na Portugalskem, prepoznavna predvsem po svojem izjemnem tonu glasu ter pretanjenem občutku za stik z občinstvom.

Diskografija:
- 2003 - Guarda-me a vida na mão
- 2004 - Aconteceu
- 2007 - Para Além da Saudade
- 2009 - Leva-me aos Fados


DEOLINDA (POR)

Ana Bacalhau (vokal), Luís José Martins (klasična kitara, ukulele, cavaquinho, guitalele, viola braguesa in vokal), Pedro da Silva Martins (avtor glasbe in besedil, klasična kitara in vokal), José Pedro Leitão (kontrabas, vokal)

Kvartet Deolinda že 4 leta obvladuje portugalske lestvice. Njihov prvi album 'Canção ao Lado' se je prodal v štirikratno platinasti nakladi, naslednji, 'Dois Selos e Um Carimbo', izdan v 2010, pa je dolgo časa kraljeval na vrhu lestvic in že dosegel dvakratno platinaste številke. Istega leta pa so bili še izbrani za najboljšega novinca s strani revije za glasbe sveta Songlines.

Kot otroci, rojeni v času po diktaturi, so se člani kvarteta odmaknili od močne fado tradicije, ki jo je Salazarjev režim tako podpiral: zato je njihova različica fada polna humorja, ironije in hitrega tempa, prav tako ne uporabljajo tradicionalne portugalske kitare ter ne nastopajo v zavezujoči črni barvi. Kako jim je torej uspelo? Združili so živahnost, stare inštrumente in dodali veliko umetniško strast ter tako rekoč ustvarili pravcate zgodbe iz glasbenega gledališča, ki imajo zaplet, milino in osrednji lik: Deolindo!

Deolinda prikazuje tisto drugo Portugalsko, odmaknjeno od zakajenih hiš fada in tlakovanih uličic. »Prihajamo iz predmestja Lizbone«, razlaga pevka Ana Bacalhau: »Pojemo o stvareh, ki jih imamo radi in kar opazimo in izkusimo. Predmestje Lizbone je zanimivo kljub temu, da je precej neosebno, z velikimi stavbami. Ljudje se pogovarjajo vsak s svojega okna in tudi tako nadaljujejo svojo lokalno tradicijo. Pogosto se to začuti takoj, ko vstopiš v stanovanje.«

Oglej si video , 2
Obišči spletno stran , 2

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK
POKROVITELJI
  •  
     
    PROGRAM
    PO DNEVIH
    22.6.   petek23.6.   sobota24.6.   nedelja25.6.   ponedeljek26.6.   torek27.6.   sreda28.6.   četrtek29.6.   petek30.6.   sobota1.7.   nedelja2.7.   ponedeljek3.7.   torek4.7.   sreda5.7.   četrtek6.7.   petek7.7.   sobota
    PROGRAM
    PO PRIZORIŠČIH
    Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Grajski trg JazzlentJurčkov oderMestni parkMladinin oder X Creative UndergroundOder Art kampOder Park doživetijOder Rotovž
    Poštna ulica Pri Stari trti SinagogaSladoLentSlomškov trg ŠpeglceltTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
    INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
    NOVICEUTRINKILentTVVSTOPNICECenik vstopnicLentaNakup vstopnicDruga obvestila
    © 2012 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
    MediaClinic


    Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
    Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.