Obvestila Festival Lent 2012 http://lent12.slovenija.net/ Obvestila Festival Lent 2012 si Obvestila Festival Lent 2012 http://lent12.slovenija.net/fileadmin/templates/img/stage/logo_fmb2010_subpage.png http://lent12.slovenija.net/ Obvestila Festival Lent 2012 TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 19 Apr 2013 09:58:00 +0200 Ob 25-letnici velika čast za FOLKART – pokroviteljstvo UNESCA! http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/ob_25_letnici_velika_cast_za_folkart_pokroviteljstvo_unesca/ Največji slovenski folklorni festival, mariborski Folkart, je že polnih 24 let zapored prizorišče... Folkart, je že polnih 24 let zapored prizorišče prikazovanja folklorne umetnosti sveta. Skupine, ki prihajajo z vseh celin, obiskovalcem v času mednarodnega Festivala Lent, katerega predhodnik je ravno Folkart, pričarajo košček svoje barvite zgodovine. Iz večine držav sveta, preko oddaljene Polinezije, Mehike, Peruja, Brazilije ter ostalih južnoameriških držav, od mongolsko obarvane Kalmikije in Kabardino-Balkarije, od nam bližnjih Makedonije, Srbije, Hrvaške in sosednje Italije ter vročih afriških biserov Kenije in Benina, do Indonezije ter eksotičnih Filipinov, so nam folklorne skupine v naše mesto in ostale slovenske kraje prinesle pravo dragocenost – svojo kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev kulture. V juniju mesecu tega leta pa se bo že 25-ti Folkart lahko svojemu zvestemu občinstvu od blizu in daleč poklonil s posebnim ponosom. Namreč, doletela nas je velika čast, in sicer je generalna direktorica Unesca Irina Bokova sprejela vlogo častnega pokroviteljstva nad festivalom FOLKART 2013 v luči 10. obletnice konvencije o nesnovni kulturni dediščini. Kmalu na svidenje na letošnjem Lentu!]]> Novica Fri, 19 Apr 2013 09:58:00 +0200 Baza podatkov "Festival Lent od 1993 do danes" http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/baza_podatkov_festival_lent_od_1993_do_danes/ 20 festivalov = 5.599 zapisov, 189 prizorišč, 928 predstav uličnega gledališča ... i prost dostop do podatkovne baze prireditev Festivala Lent, ki jih je organizator festivala, Narodni dom Maribor, priredil od leta 1993 do danes. http://www.nd-mb.si/arhiv/festival-lent-od-1993-do/nc/1/ Na osnovi podatkov o prireditvah, ki smo jih zbrali in uredili ob 20. obletnici Festivala Lent (2012), smo naredili spletno aplikacijo »FESTIVAL LENT OD 1993 DO DANES«, s katero lahko dostopamo do kar 5.599 zapisov koncertov in prireditev.

Osnovni namen je bil ustvariti bazo podatkov, ki bi služila kot pomoč pri delu v Narodnem domu Maribor, pa tudi kot vir podatkov morebitnim muzikološkim, zgodovinskim, kulturološkim in drugim raziskavam.

Osnova bazi podatkov so arhiv Narodnega doma Maribor, obširna dokumentacija o festivalih, najave, kritike in odmevi časnika Večer ter drugih medijev. Baza podatkov bo tudi v nadaljevanju omogočala enostavno vzdrževanje, posodabljanje in analiziranje podatkov o prireditvah na Festivalu Lent.

Bazo podatkov bi želeli še izpopolniti, zato vabimo vse, ki bi nam lahko posredovali še kakšno uporabno informacijo ali manjkajoče podatke, da nam pišete na naš elektronski naslov: info(at)festival-lent.si. Vaše predloge bomo preverili in umestne popravke vnesli v našo bazo. Prav tako bomo veseli opozorila na morebitne napake. Oznake v bazi:
* - vir je nepopoln in manjkajočih podatkov nismo mogli izslediti
** - podatkov preveč Že vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje!

Tehnično ozadje programa Program je narejen kot razširitev CMS Typo3 (v odprtokodnem sistemu za urejanje spletnih vsebin), v programskem jeziku Php. Uporablja tehnologijo LAMP (Linux - kot operacijski sistem, Apache - kot spletni strežnik, MySql - kot podatkovno relacijsko bazo, Php - kot skriptni jeziki) ter tehnologijo Ajax, ki povečujejo interaktivnost, hitrost delovanja in uporabnost spletne strani.
Spletno verzijo programa je izdelalo podjetje Alphito d.o.o. iz Maribora. Nekaj statističnih zanimivosti iz baze: - Festival Lent je od leta 1993 potekal 40 ponedeljkov, 40 torkov, 40 sred, 41 četrtkov, 58 petkov, 59 sobot in 49 nedelj.
- Na 2215 koncertih je igralo 1269 kitaristov, 364 kontrabasistov, 423 saksofonistov, 305 violinistov, 1016 bobnarjev …
- Na 189 prizoriščih je bilo izvedenih 37 muzikalov, 199 komedij, 928 predstav uličnega gledališča; 416 prireditev se je odvijalo na Glavnem odru na Dravi …
]]>
Novica Izpostavljamo Tue, 22 Jan 2013 08:31:00 +0100
Razpis za Mladinin oder 2013 http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/razpis_za_mladinin_oder_2013/ Do 28.2. odprt razpis za nastop na Mladininem odru Festivala Lent 2013. Za mlade neuveljavljene... promocija mladih in še neuveljavljenih kvalitetnih in kreativnih glasbenih skupin.  Pošljite nam kratek opis vaše skupine in posnetek vaših najboljših stvaritev na: 
Narodni dom Maribor
Ulica kneza Koclja 9
2000 Maribor
S pripisom: Za razpis LENT '13 - Mladinin oder. V pismo ne pozabite napisati načina, na katerega vas lahko kontaktiramo.  Zadnji rok za oddajo prijave je 28. 2. 2013. Veselimo se vaših prijav! Tukaj si lahko pogledate program Mladininega odra na lanskem festivalu in Fotogalerijo Festivala Lent 2012]]>
Novica Thu, 17 Jan 2013 10:36:00 +0100
Spomin na poletje z videom Tisti dnevi v letu http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/spomin_na_poletje_z_videom_tisti_dnevi_v_letu/ Kako je ekipa Življenja na dotik (v sklopu EPK) videla in doživela 20. Festival Lent. video o spominu na poletje, na »pravi obraz Maribora«, na brezskrbnost in lahkotnost, je zgodba o srečevanju, druženju, o izgubljenih priložnostih … Video zapis ob 20-letnici Festivala Lent, kot ga je videla in doživela ekipa programskega sklopa Življenje na dotik, Maribor 2012. VIDEO: http://youtu.be/HzBhaZdVAjo Kaj o videu pravijo njegovi ustvarjalci: "Preden šolarji, dijaki in študentje zaključijo svoje šolske in študijske obveznosti, preden se Mariborčanke in Mariborčani zaženejo v lahkotnost poletnih dni in preden se zazdi, da bo mesto ob Dravi vsaj za nekaj časa postalo 'mesto duhov' - kot mu prebivalci radi rečejo - takrat se v Mariboru zgodijo tisti dnevi v letu!
Na prizoriščih ob Dravi začnejo odzvanjati znane rokovske, jazzovske in etno melodije, na ulicah in trgih se dogajajo poulične akrobacije, Mestni park privablja z mamljivimi vsebinami. Zgodi se Festival Lent! Letos je festival, ki velja za enega večjih v Evropi, praznoval svojo 20. obletnico obstoja. Če vas zanima, po čem Lent diši, kakšne barve je in kakšno je njegovo duhovno sporočilo, kako se njegovih začetkov spominjajo tisti, ki ga ustvarjajo in tisti, ki se ga udeležujejo, vabljeni k ogledu dokumentarnega feljtona 'Tisti dnevi v letu'!
To je dokumentarni video o spominu na poletje, na 'pravi obraz Maribora', na brezkrbnost in lahkotnost, je zgodba o srečevanju, druženju, o izgubljenih priložnostih in je video zapis z 20. edicije festivala, kot ga je videla in doživela ekipa Življenja na dotik. Vabljeni k ogledu!"
]]>
Novica Izpostavljamo Tue, 04 Dec 2012 11:15:00 +0100
Znani zmagovalci foto natečaja http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/znani_zmagovalci_foto_natecaja/ Pod okriljem Društva ljubiteljev fotografije Maribor in festivalskih organizatorjev je na letošnjem...
Na foto natečaj, ki se je zaključil 15. avgusta, je 17 avtorjev prijavilo 89 fotografij, med katerimi je tričlanska žirija podelila nagrade najboljšim:
1. nagrado, VIP akreditacijo za Festival Lent 2013, prejme Gregor Salobir (Let me entertain you),

2. nagrado, paket fotografskih tečajev in delavnic podjetja Fotomedia, prejme Dušanka Mlakar (V parku),
3. nagrado, večerjo v Cantanteju, prejme Aleš Žiberna (S skupnimi močmi), 4.      – 10. nagrado, majice oziroma dežnike Festivala Lent ali Društva ljubiteljev fotografije, prejmejo Aleksander Papec (Ognjemet), Radigoj Kozjek (Salta za ogrevanje), Domen Ulbl (Nostalgija), Sašo Korošec (Lent bobni), Karolina Donža (Zombika), Anita Kirbiš (Ujemi ritem) in Kaja Dragšič (Iz srca). Več o foto natečaju: http://www.ljubitelji-fotografije.si/rezultati-foto-natecaja-festival-lent]]>
Novica Thu, 18 Oct 2012 13:14:00 +0200
Nominacija za naj festival Evrope 2012 http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/nominacija_za_naj_festival_evrope_2012/ European Festival Awards objavil nominacije za naj festivale v letu 2012, Festival Lent nominiran v... edini slovenski festival uvrstil na prestižni spisek nominiranih prireditev v kategoriji »Najboljši veliki evropski festival« (Best Major European festival) in se tako poteguje za evropsko festivalsko nagrado European Festival Awards 2012. Glasovanje je že odprto, trajalo bo do 7. novembra na povezavi: eu.festivalawards.com/vote. Te nagrade razpisuje in podeljuje združenje Festival Awards Europe (http://eu.festivalawards.com/), ki je edina evropska organizacija ustanovljena izključno z namenom prepoznavnja vrhunskih dosežkov in edinstvenih doprinosov v panogah organizatorjev prireditev in nastopajočih na (pretežno poletnih) festivalih. Tako že od leta 2009 potekajo vsakoletna glasovanja, ki s kombinacijo glasov javnosti ter strokovne žirije imenujejo najboljše festivale in nastopajoče. V lanskem letu so tako našteli več kot 350.000 glasov, razdeljenih med več kot 200 nominiranih festivalov v različnih kategorijah. Nagrade za leto 2012 pa bodo razglasili na slavnostni podelitvi nagrad 9. januarja 2013 v Groningen’s De Oosterport na Nizozemskem. Kot zanimivost dodajmo, da je med letošnjimi nominiranimi za najboljšega novinca festivalskih odrov tudi skupina DOPE D.O.D., ki smo jo letos lahko slišali prav tukaj na Lentu, natančneje na Mladininem odru, dne 24. junija.]]> Novica Izpostavljamo Fri, 05 Oct 2012 13:30:00 +0200 Razpis za Salon glasbenih umetnikov 2013 http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/razpis_za_salon_glasbenih_umetnikov_2013/ Prijave za komorne zasedbe oz. komorne glasbenike na Festivalu Lent 2013 zbiramo do 30. novembra... Festivala Lent 2013 potekal med 21. junijem in 6. julijem 2013 v dvorani Union in mariborski Sinagogi.

Prijava naj vsebuje:
• predlog koncertnega programa, ki naj bo brez odmora in ne daljši od 50 minut (zaželene so komorne skladbe, ki so primerne za poletno festivalsko vzdušje ter skladatelji iz vsega sveta)
• naziv (ime) zasedbe
• imena vseh članov zasedbe
• kratke biografije članov zasedbe
• nekaj kvalitetnih fotografij v elektronski obliki
• nekaj glasbenih posnetkov v elektronski obliki (mp3, CD)
• kontaktno osebo, njen naslov in telefonsko številko.

Navedite tudi želeni termin koncerta in prizorišče, kjer bi želeli nastopiti, kar bomo – v kolikor bodo dopuščale možnosti – tudi upoštevali. Zaželene so še tehnične podrobnosti izvedbe vašega koncerta ter vsi potrebni podatki za pripravo pogodb.

Zainteresirani komorni glasbeniki in glasbenice ter komorne skupine naj svoje prijave pošljejo najkasneje do 30. novembra 2012, na naslov:
NARODNI DOM MARIBOR
ULICA KNEZA KOCLJA 9, 2000 MARIBOR

ali na elektronski naslov: tina.vihar(at)nd-mb.si
s pripisom »Za Salon«.

Pri izbiri bomo prednostno obravnavali vse popolne in v roku oddane prijave, posebno naklonjenost pa bomo izkazali mladim in obetavnim slovenskim glasbenikom.

Kandidate bomo o izboru obvestili najkasneje do 31. januarja 2013. Če želite pridobiti še dodatne informacije v zvezi z razpisom, nas pokličite na telefonsko št. 02/229-4014 ali pošljite elektronsko pošto na naslov: tina.vihar(at)nd-mb.si


Program Salona glasbenih umetnikov 2012 si lahko ogledate tukaj.]]>
Novica Thu, 27 Sep 2012 09:46:00 +0200
Festivalu Lent 4 nagrade združenja IFEA http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/festivalu_lent_4_nagrade_zdruzenja_ifea/ Mednarodno festivalsko združenje je med 500 festivali Festival Lent nagradilo v kar 4 kategorijah.... IFEA (The International Festival and Events Association), mednarodno združenje festivalov in prireditev, ki združuje okoli 2.500 festivalov z vsega sveta (IFEA Africa, IFEA Asia, IFEA Australia & New Zealand, IFEA Europe, IFEA Latin America, IFEA Middle East, IFEA North America), vsako leto podeljuje nagrade Pinnacle, namenjene spodbujanju čim bolj uspešnega trženja in sodobnih trendov v organizaciji festivalov.

Na 57. konvenciji Mednarodnega združenja festivalov in prireditev IFEA v Denverju (Kolorado, ZDA) med 21. In 23. septembrom 2012, je Festival Lent 2012 v konkurenci 500 festivalov prejel nagrade: • GOLD PINNACLE AWARD – v kategoriji »Najboljši program« za programsko knjižico Festivala Lent 2012 • SILVER PINNACLE AWARD – v kategoriji »Najboljša spletna stran dogodka» za spletno stran Festivala Lent 2012 www.festival-lent.si • SILVER PINNACLE AWARD – v kategoriji »Najboljši promocijski plakat« za plakat Festivala Lent 2012 • BRONZE PINNACLE AWARD – v kategoriji »Drugi različni tiskani materiali« za Programsko zloženko Festivala Lent 2012


Celostna podoba Festivala Lent 2012
: Didi Šenekar
Spletna stran: tehnična realizacija Agenda Open Systems; grafična realizacija: Media Clinic, sodelava Narodni dom Maribor
Programska knjižica in programska zloženka: grafična realizacija: Mitja Visočnik; urednik: Boris Črnič; tisk: Tiskarna Eurograf


Podrobnosti o nagradah in ostali nagrajenci


Iz uradnega sporočila IFEA:
2012 IFEA PINNACLE AWARD WINNERS

IFEA/Haas & Wilkerson Pinnacle Award Winners Announced – Category Order 2012

Category: BEST EVENT PROGRAM (interior 4 or more colors)
Award: Gold: Narodni Dom Maribor, Festival Lent, Maribor, SI Slovenia
Award: Silver: Geumsan Insam Festival, Geumsan-gun, Chungcheongnam-do South Korea
Award: Bronze: Des Moines Arts Festival, Des Moines, IA U.S.A. Category: BEST EVENT WEBSITE
Award: Gold: City of Dublin, Dublin Irish Festival, Dublin, OH U.S.A.
Award: Silver: Narodni Dom Maribor, Festival Lent, Maribor, SI Slovenia
Award: Bronze: Burlington's Sound of Music Festival, Burlington, ON Canada

Category: BEST PROMOTIONAL POSTER
Award: Gold: Boryeong Mud Festival, Boryeong City, Chungnam South Korea
Award: Silver: Narodni Dom Maribor, Festival Lent, Maribor, SI Slovenia
Award: Bronze: Grapevine Convention & Visitors Bureau, 28th Annual Main Street Days, Grapevine, TX U.S.A.

Category: BEST MISCELLANEOUS PRINTED MATERIALS (single page)
Award: Gold: The Parade Company, America's Thanksgiving Parade, Detroit, MI.S.A.
Award: Silver: Cherry Creek Arts Festival, Denver, CO U.S.A.
Award: Bronze: Narodni Dom Maribor, Festival Lent, Maribor, SI Slovenia


Na isti konvenciji je IFEA razglasila mesto Maribor za Svetovno mesto festivalov in prireditev 2012 v kategoriji do 500.000 prebivalcev.

Več o nagradah.]]>
Novica Tue, 25 Sep 2012 08:19:00 +0200
Kdor se ni skril, si je sam kriv http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/kdor_se_ni_skril_si_je_sam_kriv/ Skoraj ne gre verjeti, da se neustavljivo veliko kolo Lenta ustavlja. A prav zares se nikoli ne... Karnevalka nastopajočih. Porisani otroški obrazi so navdušili tudi marsikaterega starejšega obiskovalca, ki so šli po njihovih stopinjah. Kdo pa ni hotel videti in slišati še zadnje predstave norega De Propere Fanfare in njihovih beketajočih ovc, ki so prav prikupno na poti vsakomur? Ko je sonce z rdečo zarjo začelo naznanjati večer, je pot iz parka spremljalo nešteto uličnih predstav, naključnih srečanj ter dobre glasbe in volje. »S teboj se bom zafrkaval celo noč,« je na Glavnem odru enemu izmed obiskovalcev v prvi vrsti rekel blues legenda Lucky Peterson, ko ta še vedno ni ploskal po njegovem ritmu. A Lucky se najbrž ni zavedal, da je s tem še najbolje povzel zaključno dejanje Festivala. V objem slednjega je padel tudi sam, saj je bil prepričan, da občinstvo zmore več. »Ste še z nami? Imate radi blues? Soul? R&B? Rock'n'roll? Gospel?« je na odru ponujal svoje kvalitete. Na odru pa ni igral dolgo, saj se je s kitaro sprehodil prav po vseh tribunah, vmes malo pokramljal z obiskovalci ter namenjal poglede komplimentov obiskovalkam. Okrogle obletnice Festivala pa ne bi mogli bolje obeležiti na Jazz Lentu, ki se je tresel pod nogami navdušencev Skatalites, ki skupine niso in niso hoteli pustiti z odra. Vse je skakalo, plesalo in kričalo, pozitivne vibracije pa so zavlekle koncert v jutro. Temperatura je bila na višku, streha odkrita, ljudje pa v pogonu. Začele so se razlivati barve po nočnem obzorju, ko je ognjemet naznanil uradni zaključek že 20-ega Lenta. Trenutku bridkosti je sledilo neizmerno veselje, saj je to pomenilo tudi nadaljevanje neuradnega zaključnega, vedno odpičenega dela. Ta se je zaključil v primernih urah za kosilo, po nekaterih neuradnih podatkih pa še vedno traja. Ker ima Lent več motov in je eden izmed njih tudi 'kar se zgodi na Lentu, ostane na Lentu', je zdaj čas, da si na hitro odpočijemo, nato pa začnemo priprave na novo LENTanje! ]]> Novica Sun, 08 Jul 2012 19:30:00 +0200 LENTV - video prispevki http://lent12.slovenija.net/novice/novica/article/lentv_video_prispevki/ Zadnji dodani video prispevki na www.festival-lent.tv Mi2
Skupina Mi2 je na Večerovem odru poskrbela za pravo glasbeno evforijo.
http://www.festival-lent.tv/#!/145/mi2

Tide
Na Večerovem odru so kot predskupina nastopili tudi rockerji Tide.
http://www.festival-lent.tv/#!/144/tide

Krvodajalska akcija LENTV
Ekipa Lentv se je izkazala tudi v prostovoljstvu: obiskali smo UKC Maribor in skupaj darovali 1,6 litra krvi!
http://www.festival-lent.tv/#!/143/krvodajalska-akcija-ekipe-lentv

Sopot
V četrtek 5.7.2012 so v Udarniku nastopili skupina Sopot iz BiH.
http://www.festival-lent.tv/#!/142/sopot

Vid Valič & Denis Avdić: Udar po moško!
Obiskali smo Vida Valiča in Denisa Avdića, ki sta s svojo predstavo Udar po moško razprodala Oder Rotovž.
http://www.festival-lent.tv/#!/141/vid-valic--denis-avdic-udar-po-mosko

DJ Dan Mitra
Dan Mitra je 30. 6. v Creative Underground-u poskrbel za super zabavo.
http://www.festival-lent.tv/#!/140/dj-dan-mitra

Macy Gray
Prispevek iz koncerta nepozabne Macy Gray na Glavnem odru na Dravi ter kratek pogovor z njo.
http://www.festival-lent.tv/#!/105/macy-gray


VSI VIDEO PRISPEVKI NA OGLED TUKAJ: www.festival-lent.tv ]]>
Novica Sun, 08 Jul 2012 14:51:00 +0200